Bij elke order komt de volgende vraag naar voren: wanneer is het verstandiger om te drukken en wanneer te printen? In het algemeen is het zo dat printen wordt toegepast bij kleine aantallen en bij spoedklussen. Drukken is dan weer interessant vanaf een paar honderd exemplaren. Het heeft te maken met het verschil in techniek.

Bij de traditionele offsetdruk maken we gebruik van drukplaten. Dat betekent hogere opstartkosten, waardoor deze techniek financieel interessant wordt bij een hogere oplage. Het bedrukken van vellen papier met drukinkt is een scheikundig proces. Het geeft een hoge kwaliteit die zelfs kan garanderen dat uw drukwerk een levensduur van enkele honderden jaren heeft. Het verhogen van de oplage is zeer goedkoop en de resolutie van de afbeeldingen is veel hoger dan in print. Drukken wordt gedaan op grote vellen die na afloop worden gevouwen of gesneden.

Printen is daarentegen al mogelijk vanaf 1 exemplaar. Het is een heel andere techniek, waarbij de toner door middel van warmte op de pagina gefixeerd wordt. Dat heeft voor- en nadelen. Nadeel is dat de levensduur korter is dan bij drukken. Voordelen zijn de lage kosten en de korte levertijd. De kwaliteit van printen (ook wel digitaal drukken genoemd) is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor het verschil nog nauwelijks met het blote oog is te zien.